رییس جمهور غنی با اشاره به اینکه "توپ در میدان طالبان است" اعلام نمود که اگر طالبان از مذاکره خودداری کنند، صلح در قبرستان را انتخاب خواهند کرد.
به گزارش افغان نیوز: محمد اشرف غنی، رییس جمهور کشور در بخشی از مقالهاش که روز سه شنبه 4 می 2021 در نشریه «فارین افیرز» به نشر رسید، گفته است که حکومت من همچنان آماده است تا گفتوگوها را با طالبان ادامه دهد. در صورتی که هدف تأمین صلح در کشور باشد، من حاضر هستم که دوره ریاست جمهوریام را قبل از موعد آن به پایان برسانم.
وی میگوید؛ حکومت و قوای امنیتی ما در وضعیتی به مراتب قویتر و مستحکمتر از هفت سال قبل قرار دارند و ما کاملاً آماده هستیم که به خدمت و دفاع از مردم خود بعد از خروج کامل نیروهای امریکایی ادامه دهیم.
آقای غنی در این مقاله نوشته است که در آینده نزدیک، همه تصامیم در رابطه با رویکردهای نظامی در قبال طالبان و گروههای تروریستی دیگر، از سوی حکومت افغانستان اتخاذ خواهد شد. اکنون، بدون شک، توجیه و بهانه طالبان برای جنگ، یعنی جهاد علیه یک قدرت خارجی، کاربرد نخواهد داشت.
در مقاله آمده که تصمیم ایالات متحده، طالبان و حامیان این گروه در پاکستان را غافلگیر و آنان را وادار به انتخاب کرد. آیا آنان به همکاران بااعتبار مبدل خواهند گشت یا بینظمی و خشونت بیشتر به بار خواهند آورد؟ اگر طالبان گزینه دوم – بینظمی و خشونت – را انتخاب کنند، قوای ملی امنیتی و دفاعی افغانستان در مقابل آنان خواهند جنگید. اگر طالبان همچنان از مذاکره خودداری کنند، در حقیقت، صلح در قبرستان را انتخاب خواهند کرد.
بنابراین، به خاطر جلوگیری از دچار شدن به این سرنوشت، طالبان باید به سوالات بسیار مهم درباره دیدگاهشان برای یک افغانستان صلحآمیز پاسخ بدهند؛ سوالاتی از این قبیل که آیا طالبان انتخابات را خواهند پذیرفت یا اینکه به حراست از حقوق همه افغانها اعم از دختران، زنان و اقلیتها تعهد خواهند سپرد؟ به نظر میرسد که پاسخ طالبان به این سوالات پس از تصمیم اخیرشان مبنی بر عدم اشتراک در یک کنفرانس صلح که قرار بود در استانبول در اخیر ماه اپریل برگزار گردد، منفی است.
رییس جمهور غنی میگوید: به نظر میرسد که طالبان همچنان تمایل به بدست آوردن قدرت دارند، نه دستیابی به صلح. یک توافق سیاسی و ادغام طالبان در جامعه و حکومت افغانستان، تنها مسیری است که فراروی ما قرار دارد. در عین حال، توپ در میدان طالبان است.
به باور غنی؛ طالبان خواهان یک نظام اسلامی هستند، که این نظام در افغانستان وجود دارد. بنابراین، مذاکرات با آنها مستلزم یک میانجی بااعتبار و بیطرف است که بهترین نهاد به خاطر ایفای این نقش، سازمان ملل متحد خواهد بود.
نخستین موضوعات مذاکره باید دستیابی هدف مطلوب و برقراری یک آتشبس همهجانبه باشد، تا نه تنها صلح و آرامی را به زندهگی روزمره مردم افغانستان بیاورد، بلکه اعتبار و باور را به روند صلحسازی برگرداند.
سپس، طرفها باید روی تشکیل یک اداره انتقالی بحث کنند و در این باره تصمیم بگیرند. هرچند ساختار جمهوریت باید دستنخورده باقی بماند، یک اداره صلح باید نظم و تداوم نظام را همزمان با اینکه برای برگزاری انتخابات برنامهریزی صورت میگیرد، حفظ کند. دوره اداره انتقالی باید کوتاه باشد و باید هر چه زودتر انتخابات ریاست جمهوری، پارلمانی و محلی برگزار گردد تا از طریق آن رهبری جدید کشور برگزیده شود. من در این انتخابات کاندیدا نخواهم بود و قبل از پایان رسمی دوره ریاست جمهوری قدرت را واگذار خواهم کرد؛ البته در صورتی که هدف این باشد که مأموریت جانشینم، آوردن صلح به کشور باشد.
این مذاکرات با موضوعات دشواری همراه خواهد بود، از جمله اینکه طالبان چگونه روابط خود را با پاکستان که حمایت لوژستیکی، مالی و جلب و جذب آنها را فراهم میکند، خاتمه میدهند.
این گفتوگوها همچنین باید به ارتباطات کنونی طالبان و القاعده بپردازد که در گزارش ۲۰۲۰ سازمان ملل متحد با جزئیات آمده است. بنابراین، بسیار مهم است که حکومت افغانستان و طالبان در مورد رویکردی علیه دولت اسلامی (داعش)، القاعده و گروههای تروریستی دیگر توافق کنند و موافقتنامه ما شامل چارچوب مبارزه با تروریسم باشد که ضمانت حمایت از سایر کشورهای منطقه و سازمانهای بینالمللی را داشته باشد. همچنین، موافقتنامه مذکور باید تداوم دیپلماسی منطقهای به سطح بالا را داشته باشد و از شمولیت نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل در آن استقبال شود.
اشرف غنی در این مقالهاش تصریح نموده است؛ هنگامی که دولت افغانستان و طالبان به توافق رسیدند، مردم افغانستان باید به طور علنی آن را از طریق بالاترین مراجع اجماع ملی در کشور تأیید کنند:
یعنی توسط لویهجرگه که عبارت از نشست بزرگ رهبران جامعه زن و مرد از تمام ولایات افغانستان میباشد. طالبان طی ۲۰ سال گذشته از شمولیت در جامعه افغانستان محروم بودهاند و لویهجرگه فرصت ایدهآل برای رهبری آنها است تا با تمام اقشار مردم در تماس شود.
پس از مذاکرات روی توافق سیاسی، امضا و تأیید آن، کار دشوار که همانا تطبیق موافقتنامه است، آغاز میشود. این، پروسه اعمار صلح میباشد. چون تمایل دایمی شدن ساختار موقت به دایمی وجود دارد، از اینرو دولت صلح باید انتخابات را در اولویت قرار دهد.
پیام ها